Őrségi Kerámia Látogatóközpont

Magyarszombatfa

Egy kiállítás, amely a kerámia bemutatására hivatott.

Kiállításaink:

Hagyománytól a tudományig - utazás a kerámiák világába

2022-ben nyitottuk meg a kerámia alapanyagainak és gyártástechnológiáinak bemutatására szolgáló kiállításunkat, mely az Őrségi Kerámia Látogatóközpont több részből álló, látvány-és élménytára.

Egyedi koncepció alapján kerültek összeállításra tárlatunk egységei. A bemutatott tárgyakon és technológiákon keresztül megismerkedhetünk a minket körülvevő, hétköznapi kerámiákkal, de tudományos megvilágításba kerülnek az egyes műszaki kerámiák is.


A Magyarszombatfai Kerámiagyár Története

A gyártörténet részben a magyarszombatfai Zsohár család története is, mivel a család a gyár létezésnek alappilléreit teremtette meg. Az ő munkásságuknak is emléket állítva mutatjuk be a gyár életének állomásait. A környékbeli fazekas családok és a gyár fejlődése szorosan összekapcsolódik, így a Czúgh fazekas családé is, akik a kerámiagyár elindulásáért felelősek.

A Magyarszombatfai Kerámia Vállalat a Kádár-korszak előtt és alatt élte fénykorát, ahol használati és dísztárgyakat, kályhacsempét és lámpabúrákat egyaránt gyártottak. A kiállítás elsősorban a gyár történetéhez köthető anyagokból mutat be összeállítást, de nem szabad megfeledkeznünk az évtizedeken át, keményen dolgozó emberekről. Közülük sokan generációkon keresztül őrizték és adták tovább a szakmai tudást, mely a hosszútávú sikerek biztosítéka volt.

Ez a kiállítás a vállalat egyik régi üzemi épületében tekinthető meg. A korhű megjelenítés és a valós környezet bemutatása a cél, így az épületet és a berendezéseket eredeti állapotukban, felfrissült belső térben láthatják. Megismerhetik az egykor hazánkban és a világpiacon is értékesített kerámiákat, valamint a gyártás folyamatát.


Az őrségi fazekasok
 
Az őrségi települések közül 700 éves fazekasmúltjával a mesterség legismertebb falva Magyarszombatfa. Az egykor 30-40 gerencsért is számláló településen ez a szám mára lecsökkent, de még mindig vannak, akik őseik örökségét továbbadva művelik e mesterséget. A kiállítás célja, hogy felelevenítse és bemutassa a falu és a környék egykori és jelenlegi fazekasságának munkásságát, és hagyományait. Nem kizárólag a fazekasárut, hanem annak elkészítéséhez szükséges anyag-és eszközhasználatot, és az egyes munkafolyamatok ismertetését kívántuk megjeleníteni. Mindezt korhű gépekkel, szerszámokkal és a gyárépület jellegéből adódó sajátos hangulatban.

Természetesen a fazekas mesterség kezdő lépéseinek elsajátítására is van lehetőség, hiszen alkotóműhelyünkben várunk kicsiket és nagyokat, bárkit, aki szeretné kipróbálni magát a fazekaskorongon.


Ellátás Saját étterem

Kinek ajánljuk? Családoknak , Kirándulni vágyóknak , Kerékpárosoknak

Mikor ajánljuk? Egész évben , Rossz időben

Szolgáltatás Saját parkoló , Bankkártyás fizetési lehetőség


Kategória: Látogatóközpont , Kiállítás , Népi mesterség

Hasonló találatok

Czugh János Emlékszoba

9946 Magyarszombatfa, Fő út 24.

A Czugh család tagjai több nemzedéken át űzték a fazekasmesterséget.

Bővebben

Helytörténeti Kiállítás, Velemér

9946 Velemér, Fő út 28.

A veleméri Helytörténeti Kiállítás egy 1899-ben épült boronaházban kapott helyet.

Bővebben

Fazekasház

9946 Magyarszombatfa, Fő út 52.

Az 1790-ben épült boronafalú, zsúpfedeles ház 1975 óta működik tájházként.

Bővebben

Sindümúzeum

9946 Velemér, Fő út 7.

A kiállításnak helyet adó ház valaha egy őrségi fazekas tulajdona volt.

Bővebben

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-034 • orseg@tourinform.hu